Voetbalschool Uden
   
 

Geplaatst op 09/06/2009 door Brabants Dagblad

Een school puur voor de liefhebbers

Een school puur voor de liefhebbers. Op tafel liggen de laatste edities van de voetbaltijdschriften Hard Gras en Voetbal Magazine. „Voor als ik even niets te doen heb”, zegt Eric van Gogh (43) uit Uden. Het typeert de voetbalgek van de oude stempel.

Zo’n type dat van alles op de hoogte wil blijven wat er in ’t wereldje speelt. De nodige uren per week staat hij als hoofdtrainer op het veld aan bij VOW Zijtaart. Of hij is te vinden in Papendal, waar hij met een van zijn trainerscursussen bezig is.

Dat alles is niet genoeg voor de Udenaar, die ook nog als chauffeur werkt. Daarom begint hij in september met Voetbalschool Uden. „Een reeks trainingen op woensdagmiddag, waarbij vooral technieken en passeerbewegingen aan bod komen." De trainingen zijn bedoeld voor alle kinderen die dol zijn op het spelletje en aan hun eigen trainingen nog niet genoeg hebben. Volgens Van Gogh zijn er dat meer dan genoeg. „Je ziet ze wel vaker op trapveldjes in de buurt. Van die jongens die op elk vrij moment met een bal aan het rommelen zijn. Vooral zulke spelers verwacht ik." De trainingen zijn een aanvulling op het programma dat de voetbalclubs bieden. „Maar bij mij wordt meer gevoetbald. Ik heb eens geteld hoe vaak iemand op een clubtraining tegen een bal schopt. Dat is zo’n 70 keer per uur. Op de voetbalschool moet dat ongeveer 300 keer zijn. Pas dan leer je techniek, want dat is vooral een kwestie van veel doen." Het idee om een voetbalschool te beginnen kwam opborrelen bij de trainerscursussen die Van Gogh volgt in Papendal. „Daar werd aan mij gevraagd of het niet iets zou zijn om in Uden met een school te beginnen, zoals er al meer in Nederland zijn. Een plan van de NVO om de voetbalmentaliteit in land te veranderen.” Van Gogh doceert: „Niet zo als je op de Nederlandse velden ziet een balletje breed leggen, tikkie terug en zo naar de opening zoeken. Spelers moeten direct het duel aan gaan en zo een tegenstander passeren. dat moet meer in het Nederlandse voetbal inburgeren.” Die theorie is afkomstig van René Meulensteen, rechterhand van trainer Alex Ferguson bij Manchester United. „Meulensteen heeft voetbal tot in detail geanalyseerd. Binnenkort krijg ik van hem een driedaagse cursus "Hoe train je het verschil". De zogenaamde Meulensteen Academy. Wat ik van hem leer, wil ik ook overbrengen op trainers van de drie Udense voetbalclubs, FC Uden, FC De Rakt en Udi’19, maar daarover ben ik nog met de clubs in gesprek.” Van Gogh benadrukt dat de voetbalschool niet bedoeld is voor toptalenten, die een carrière als betaald voetballer nastreven. „Het is vooral voor jongens én meisjes tussen 6 en 16 jaar die zichzelf willen verbeteren en ik ben er van overtuigd dat iedereen beter kan worden. Zelfs als je over de veertig bent kun je je techniek nog flink bijschaven. Het is gewoon een kwestie van oefenen. Heel erg veel oefenen.”