Voetbalschool Uden
   
 

Geplaatst op 16/10/2010 door Brabants Dagblad

Manchester leerschool voor Boerdonk

Manchester United leerschool voor Boerdonk. Twee trainers van Voetbalschool Uden vertrekken volgende week naar Manchester United. Ze lopen vier dagen mee met hoofdtrainer René Meulensteen.

Ze zullen zo blij zijn als twee jochies in een snoepwinkel als aanstaande dinsdag de poort van het normaal gesproken hermetisch afgesloten trainingscomplex van Manchester United open zwaait.

Aan Eric van Gogh en Wil Janssen, trainers van Voetbalschool Uden, de eer het heilige Engelse gras te betreden. De twee mogen vier dagen op pad met René Meulensteen, trainer van de hoofdmacht van Manchester United en rechterhand van manager Sir Alex Ferguson. Een trip die volgens Eric van Gogh niet voor iedereen is weggelegd. We gaan trainingen bekijken en krijgen uitleg van Meulensteen”. Zo hopen we onze eigen vaardigheden te verbeteren. Dat is best bijzonder, want normaal gesproken komen alleen mensen van de club op het terrein”. Eric van Gogh, die VOW uit Zijtaart traint en Wil Janssen die het eerste van Boerdonk onder zijn hoede heeft, snappen dat ze komende week in een luxepositie verkeren, zeker omdat ze ook tussendoor het Champions League duel Bursaspor bezoeken, maar dat is volgens Eric van Gogh niet het hoofddoel. “Absoluut leuk, maar we willen iets leren. De Voetbalschool Uden en onze clubs moeten profiteren”. De Voetbalschool Uden is helemaal gericht op de trainingsmethode van Meulensteen. Die houdt kortweg in dat er heel veel techniektraining met de bal wordt gedaan. “Ja, ik ben een fan van Meulensteen. Zijn manier van trainen staat me aan. Zijn filosofie is makkelijk. Je moet iemand trainen zodat hij het verschil kan maken.

Simpel voorbeeld : Argentinië. Wie maakte dat land Wereldkampioen ? Diego Maradona. Die kon beter dribbelen dan wie dan ook. Hij maakte het verschil. Zo moet je volgens Meulensteen een team opbouwen”. Toch blijft het raar, twee trainers van een dorpsclub die het voor elkaar krijgen om bij één van de grootste clubs ter wereld in de keuken te kijken. “Je moet een beetje geluk hebben en brutaal zijn”, zeg Eric van Gogh. “Voordat ik met de Voetbalschool Uden begon, heb ik een driedaagse cursus van Meulensteen gehad. Daar moesten wij zelf verschillende technieken aanleren. Vanaf dat moment ben ik me in zijn methode gaan verdiepen. Een paar maanden later gaf hij een jeugdtraining in Escharen. Ik ben gaan kijken en heb met hem staan praten. René Meulensteen zei : “Als ik iets voor je kan doen, moet je het laten weten”. Toen heb ik een brief gestuurd met de vraag of ik een keer een jeugdtraining van hem mag bijwonen. Dit is dus het resultaat”.

De vierdaagse trip moet er voor zorgen dat de trainingsmethode van de in 2009 gestarte Udense opleiding beter wordt. Met die voetbalschool gaat het volgens Eric van Gogh als een speer. “We zijn op woensdagmiddag begonnen met twee trainers. Nu hebben we zeventig voetballers en zijn er op vrijdagavond ook trainingen. Spelers komen niet alleen uit Uden, zoals ik verwachtte, maar ook uit Mill, Geffen en Boekel. We zijn een leerbedrijf voor stagiaires van sportopleidingen en de aanmelding voor de volgende trainingscyclus die in februari 2011 start stromen binnen”. Voor die tijd wil Eric van Gogh dus zijn trainingstechnieken bijschaven en denkt hij na over zijn toekomst. “Ik zit nog bij VOW en wat er in de toekomst gaat gebeuren ? Ik weet het niet. Ik wil nog het diploma TC 1 gaan halen zodat ik tot aan de hoofdklasse mag gaan trainen, maar bij VOW heb ik het nu prima naar mijn zin. Al zou ik wel ooit een jeugdteam bij een BVO willen coachen”.