Voetbalschool Uden
   
 

Geplaatst op 29/04/2010 door Udens Weekblad

Voetbalschool Uden maakt grote sprongen

Voetbalschool Uden maakt grote sprongen. Na een geslaagde najaarsmodule ging Voetbalschool Uden vrijdag 26 februari 2002 op de FC Uden velden van start met de voorjaarsmodule 2010.

Na een in alle opzichten geslaagde najaarsmodule in het najaar van 2009 ging Voetbalschool Uden vrijdag 26 februari 2002 op de FC Uden velden van start met de voorjaarsmodule 2010.

Initiatiefnemer achter dit lovenswaardige project is Eric van Gogh. De 43 jarige oefenmeester liep al een tijdje met het idee rond om naast zijn bezigheden als seniorentrainer (hoofdtrainer van VOW uit Zijtaart) ook voor de jeugd in de regio ‘iets’ te gaan doen. Door ervaringen met de ‘oudere’ spelers in zijn selecties en het kritisch observeren langs de lijn van de elftallen hier in de regio, werd het Eric van Gogh duidelijk dat jonge spelers over het algemeen veel tekortkomingen hebben in de basisprincipes van het voetbalspel. Clubs doen daar heel veel aan, maar kunnen lang niet alles behappen. Het ontbrak van Gogh echter aan tijd om zijn gedachten uit te voeren. Toch zou één en ander in een stroomversnelling terechtkomen nadat Eric van Gogh de 3 daagse Moves & Skills opleiding van René Meulensteen (veldtrainer van Manchester United 1) had gevolgd. In een tijdsbestek van twee maanden is het idee, samen met Wil Janssen uit Boekel om een Voetbalschool te openen van de grond gekomen.

Zonder concurrerend te willen zijn met welke vereniging dan ook, werd door Voetbalschool Uden een concept uitgedacht dat langs de principes van plezier en ‘bijles’, de jonge spelertjes (jongens en meisjes) vooral technische basisvaardigheden moest bijbrengen. Eric van Gogh : “Veel clubs hebben goede trainers bij de jeugd, maar dan meestal bij standaardelftallen. Voetbalschool Uden is dan ook per definitie geen talentenschool, maar een school voor alle kinderen die gekwalificeerde bijles willen krijgen in het voetbalspel. Baas over de bal worden is ons motto. Voetbalschool Uden ging aan de slag met dit gegeven. Wil Janssen en Eric van Gogh maakten wat concepttrainingen waar de bal centraal moest staan. Het ging hier niet om nieuwe revolutionaire trainingen, maar combinaties van de Wiel Coerver-methodiek, de Zeister visie en inzichten van eigen ervaringen. Het gevoel van de trainers Wil Janssen, Eric van Gogh, Martijn van der Heijden en Mart van Schijndel om mee te bewegen in de kwaliteit van de spelers is erg belangrijk. Niet standaard een les afdraaien, maar flexibel omgaan met de belevenissen en vorderingen van de kinderen. Belangrijk is dat de kinderen plezier hebben in hun sport. Er zijn grote stappen gemaakt bij de jeugdspelers die de najaarsmodule 2009 en/of voorjaarsmodule 2010 hebben gevolgd. Vooral het balgevoel, passen en trappen, kappen en draaien en de schijnbewegingen in het 1:1 duel werden herhaaldelijk getraind en daar is veel vooruitgang in geboekt.

In de afsluitende partijvormen worden alle spelers gestimuleerd om de getrainde bewegingen uit te voeren. In feite is het essentieel dat we het als trainers voor elkaar krijgen dat ze het voetballen zo fijn vinden, zodat ze tot in lengte van dagen deze sport blijven beoefenen. Na de succesvolle najaarsmodule 2009 nadert Voetbalschool Uden het einde van de voorjaarsmodule 2010. Op 19 mei 2010 krijgen alle deelnemers van de najaarsmodule 2009 en voorjaarsmodule 2010 een Profdag aangeboden. Op die woensdag kunnen de deelnemers onder begeleiding van diverse trainers uit deze regio professionele techniektrainingen krijgen. In samenwerking met diverse verenigingen hier uit de regio zijn er al wat samenwerkingsactiviteiten opgezet. Zo heeft Voetbalschool Uden een belangrijke rol geleverd bij de openingsactiviteiten van het nieuwe clubhuis van FC de Rakt op 10 april jongstleden. Ook is Voetbalschool Uden benadert om wat activiteiten neer te zetten bij het 40 jarige bestaan van voetbalvereniging FC Uden. Op 12 juni zal Voetbalschool Uden op het Jeugdweekend bij Festilent uit Zeeland een Voetbal-Clinic geven. De inschrijving voor de najaarsmodule 2010 die in september van start gaat is inmiddels van start gegaan, zie www.voetbalschooluden.nl