Voetbalschool Uden
   
 

Geplaatst op 29/04/2012 door Voetbalschool Uden

De mensen achter VU: PSV Scout Riny Lange

De mensen achter Voetbalschool Uden: Riny Lange, PSV Scout en ervaringsdeskundige in het opleiden van jonge talenten.

Ook voor het 4e jaar in successie zal de Voetbalschool Uden weer een aantal spelers  leveren aan selectieteams van top amateurverenigingen en BVO’s. Deze successen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Niet alleen doordachte oefenstof ligt hieraan ten grondslag. Het zijn zeker ook de mensen achter de VU die hieraan bijdragen. Met de rubriek “de mensen achter VU” geven we een kijkje in de keuken van VU. Het spits wordt hierbij afgebeten door Riny Lange, trainer bij VU sinds 2011 en ervaringsdeskundige in het opleiden van jonge talenten.

Middels 10 vragen stellen we zowel de mens, de PSV scout en de trainer Riny Lange aan u voor:

.1. Wie is Riny Lange als speler, hoofdtrainer en jeugdtrainer ?
“Als 7 jarig jongetje begon ik met voetballen bij Boekel Sport en heb bij die vereniging alle hoogste jeugdelftallen doorlopen. Tot aan de B speelde ik “op 9”, daarna “op 10”. Op 17-jarige leeftijd maakte ik mijn debuut in het eerste elftal van Boekel Sport en speelde vervolgens 14 jaar in de selectie.  Als zaalvoetballer heb ik de succesjaren op het hoogste niveau beleefd bij de Schoenenreus en zaal Paashuis.

Als jeugdtrainer was ik actief bij Boekel Sport waar ik de C1, B1 en A1 trainde om vervolgens als hoofdtrainer bij verschillende verenigingen in de regio aan de slag te gaan. Met veel plezier heb ik bij  o.a. vv Venhorst, vv Ravenstein, Prinses Irene, Boekel Sport, WEC en WHV gewerkt.

.2. Wat is jouw visie op het opleiden van jeugdspelers ?
Om het spelletje goed uit te kunnen voeren is het essentieel dat  jonge spelers de basistechnieken goed aanleren. “Baas over de bal” is enorm belangrijk.

.3. Wie is jouw voorbeeld als trainer en wat zijn jouw favoriete spelers, en waarom ?
Raymond Verheijen, schrijver van o.a ‘Handboek Voetbalconditie en het Periodiseren van voetballers’ en Cock van Dijk, techniektrainer volgens de Wiel Coervermethode. Van beide heren heb ik veel opgestoken.

Mijn favoriete spelers zijn Lionel Messi en Mark van Bommel. Lionel Messi omdat hij een schitterende techniek, passeerbeweging en snelheid heeft. Mark van Bommel zorgt voor balans in het elftal, hij ‘leest’ het spelletje en is een verlengstuk van de trainer.

.4. Je bent PSV scout, wat houdt jouw taak in, en waar let je op ?
Als scout bij PSV bekijk je veel wedstrijden van F en E pupillen. Je hebt dan een aantal verenigingen onder je hoede waar je mij op zaterdagochtend met regelmaat treft. Op zaterdagavond mail je dan je bevindingen door. Bij het scouten wordt vooral gelet op:
- eerste jaar F of E spelers,
- de techniek,
- de snelheid,
- fysieke gesteldheid,
Zijn  bovenstaande punten goed of uitmuntend dan komt de speler eventueel in aanmerking voor een uitnodiging voor PSV. Is het verder een redelijke goede voetballer dan kan hij kans maken voor eventueel Fc Eindhoven of Helmond Sport.

.5. Wat voor geluiden hoorde je over Voetbalschool Uden voordat je er ging trainen.
Ik heb niet veel gehoord over de Voetbalschool Uden voordat ik er ging trainen, alleen dat er in Uden een Voetbalschool opgericht was door Eric v Gogh en Wil Janssen waarbij techniektraining de insteek was.

.6. Dit is je 2e module bij de Voetbalschool Uden, hoe vind je het gaan en wat valt jou aan onze trainingen op?
Ik vind het hartstikke leuk, echt iets in mijn straatje !

.7. Wat vind je van de manier van opleiden van Voetbalschool Uden ?
De manier van opleiden is goed, makkelijk beginnend  zonder weerstand, daarna voetbaleigen situaties met weerstand. De indeling van de groepen is goed, kwalitatief gelijkwaardige spelers waardoor de spelers flink aan de bak moeten, maar dit komt dan weer ten goede voor hun ontwikkeling als voetballer. Twee trainers per groepje is goed waardoor elke speler voldoende aandacht krijgt.

.8. Wat is nog je eigen ambitie binnen de voetbalwereld ?
In de voetbalwereld veranderen zaken snel, niet voor niets zegt men altijd dat ‘morgen alles anders kan zijn’ en ‘alles mogelijk is’. Op dit moment ben ik druk bij de VU en scouting voor PSV, je weet echter niet wat de toekomst brengt.

.9. Wat voor mogelijkheden liggen er in het verschiet voor Voetbalschool Uden ?
Dat zal de toekomst uitwijzen, er komen steeds meer voetbalscholen in de regio waardoor de concurrentie steeds groter wordt.

.10. Dit wil ik nog even kwijt: We hebben kwalitatief zeer goede oefenstof en begeleiding. Ook de nieuwe  attributen doen het goed bij de jeugd zoals bijvoorbeeld de Soccerwave, daar moeten we op voort blijven borduren.