Nieuws

Voetbalschool Uden start in februari met de duizendste deelnemer. Een mooie mijlpaal voor oprichter Eric van Gogh, die sinds 2009 fanatiek wekelijks met zijn trainersstaf spelers traint om hun techniek te verbeteren, maar bovenal om ze meer zelfvertrouwen te geven.

Duizendste deelnemer

Kalle (12) uit Langenboom is de duizendste deelnemer. Bij Arts Sportiek in Uden werd hij door Eric van Gogh dan ook feestelijk verrast met een trainingsjack, waar natuurlijk ook foto’s van gemaakt moesten worden. Daardoor leek het net alsof Kalle een contract tekende bij PSV of Ajax, of bij zijn droomclub Barcelona.

Bij zijn eigen club SES traint hij twee keer per week in de D1, waar hij afgelopen seizoen kampioen werd, maar dat is voor de enthousiaste voetbalfanaat niet genoeg. En dus biedt Voetbalschool Uden een oplossing, waar Kalle veel zin in heeft. Zijn doel is om een betere voetballer te worden. “Ik ben rechts, maar wil ook graag mijn linkerbeen trainen. En ik wil nog beter leren dribbelen en schieten!”

Voetbalschool Uden

Veel jongens en meisjes voetballen wekelijks bij hun eigen club, dus waarom is een speciale voetbalschool dan nodig? “Bij ons ligt de focus op techniek trainen onder de ideale weerstand. Iedereen wordt ingedeeld op z’n eigen niveau, dat is een hele klus om dat goed te coördineren. Samen met Toin van Hoorn passen we wekelijks de groepjes aan zodat elke speler plezier heeft en volledig tot z’n recht komt en zich kan verbeteren,” vertelt Eric.

Bij de Voetbalschool trainen wekelijks 180 spelers van zeven tot en met twaalf jaar. Voor die categorie is bewust gekozen volgens Eric.  “Dat is de leeftijd waar je de basisvaardigheden het best kan leren. Je pikt dan het meest op. Techniek trainen doe je je hele voetballoopbaan lang. We trainen op tweebenigheid, kappen en draaien, schijnbewegingen maken en 1-tegen-1-duels. Elke training bestaat uit vijf onderdelen, de techniek wordt eerst goed aangeleerd en daarna volgt een partijspel waar je de geleerde technieken kunt uit proberen.”

René Meulensteen

Wie informatie over de Voetbalschool opzoekt, vindt al snel de naam van René Meulensteen, wiens naam verbonden is aan de school. De oud-trainer van onder andere Manchester United, vormt de grootste inspiratiebron voor Eric. Voor hij begon aan de Voetbalschool, volgde Eric de Moves and Skills opleiding van René Meulensteen. Niet veel later zag Eric van Gogh de trainer René Meulensteen in actie. “Bij Estria gaf René een demonstratietraining aan de D1, en dat vond ik fantastisch. Hoe René met die jongens trainde, zoiets had ik nog nooit gezien. Na afloop ging ik met hem in gesprek. In dat gesprek kreeg ik de uitnodiging om naar z’n club Manchester United toe te komen. Een week lang mocht ik samen met Wil Janssen (VU-trainer) en Arnold Lukassen (keeperstrainer) bij elk jeugdteam van Manchester United kijken hoe daar werd getraind onder zijn visie. Zijn methodes heb ik toegepast bij Voetbalschool Uden en dat slaat hier in onze regio enorm aan. In 2009 begonnen we met zo’n twaalf spelers en al snel ging het stroomopwaarts. Inmiddels is Voetbalschool Uden een bekend begrip geworden en trainen we zo’n 180 spelers en een twintigtal keepers per module.” Op 17 augustus 2016 heeft Voetbalschool Uden van René Meulensteen zijn accreditatie gekregen, waar zij erg trots op zijn.

Meulensteen zelf is erg enthousiast over Voetbalschool Uden en de wijze waarop ze werken, laat hij weten. De duizendste deelnemer is dan ook loon naar hard werken. “Grote klasse! Dat zegt alles over de organisatie en het image dat Eric met Voetbalschool Uden heeft gecreëerd. Hij geeft ook helder aan waar het in eerste instantie allemaal om draait. Plezier en beter worden.

De wereldberoemde trainer verleent niet zomaar zijn naam aan een organisatie, maar voor Eric en zijn collega’s maakte hij graag een uitzondering. “Voetbalschool Uden werkt al jaren op een positieve en goede manier met mijn methode en zet het in de praktijk weg. Het aantal deelnemers is testament van het goede werk dat zij al jaren leveren. De jeugdige spelers en speelsters zijn hierbij de grote winnaars!”

Trainingen

De voetballers worden getraind door ervaren techniektrainers uit de regio die ze zelf opleiden. Sommige hebben vroeger nog als speler bij Voetbalschool Uden getraind. Eric wil ze graag helpen om nu ook als trainer vervolgstappen te maken. “Wij leggen in onze trainingen de focus op positieve coaching en kijken juist wat er goed gaat en waar de spelers beter in kunnen worden. Ook het vraag-antwoord spel is een belangrijk onderdeel tijdens onze trainingen. Wij dragen de spelers niks op, maar laten ze allemaal nadenken over hun bepaalde keuzes binnen de lijnen, want dan maak je stappen.”

Blijven ontwikkelen

Waar de Voetbalschool klein begon, start nu dus binnenkort de duizendste deelnemer. Inmiddels zit er zoveel tijd en moeite in dat het bijna als een tweede baan gezien kan worden voor Eric en zijn collega’s. Is dit succes reden om het wat rustiger aan te doen? Nee, volgens Eric, er blijven altijd dingen die beter kunnen en waar ontwikkeld in kan worden. “Op dit moment liggen onze trainingen op een hoog niveau maar we willen nog beter opleiden en nog sneller stappen maken met onze spelers. In de nabije toekomst gaan we ons richten op het motiveren van voetballers. Op welke manier kunnen zij alles uit zichzelf halen? Daar valt nog een hoop winst in te boeken. Vanaf aankomende module zal het onderdeel motivatie een belangrijk onderdeel worden van onze trainingen. Je moet jezelf altijd blijven ontwikkelen. Dat geldt voor de voetballers, maar ook voor ons als trainers.”

De Voetbalschool werpt voor een aantal jongens en meisjes inmiddels hun vruchten af, ziet Eric. Zo zitten een aantal oud-deelnemers inmiddels bij jeugdelftallen van PSV, Vitesse, NEC, FC den Bosch en NAC. Ook zitten er een drietal meiden bij de Nederlandse KNVB selecties.  Maar, dat is niet waar het Voetbalschool Uden uiteindelijk om gaat. “We willen iedereen beter maken in een veilige omgeving met plezier. Of dat nou op een hoog of een wat lager niveau is, is niet het belangrijkste. We willen elke speler op een hoger niveau tillen, daar gaat het ons om.”

Geschreven door Levie Vriend

Delen