Voetbalschool Uden

Welke Voetbalschool Uden trainer/trainster maakte er ooit 42 doelpunten in één seizoen? Wie heeft een voetbalverleden bij NEC Nijmegen? Wie wil er ooit nog een duel uitvechten met Lieke Martens? En wie mag je midden in de nacht wakker maken om een paar nieuwe keepershandschoenen te kopen? De trainers van Voetbalschool Uden stellen zich graag aan jou voor!

Deze week gaan we in gesprek met Tom van der Burgt; keeperstainer bij Voetbalschool Uden.

Achtergrond

Tom van der Burgt is 20 jaar oud en woont in Zeeland. Zijn favoriete club in Nederland is Feyenoord, maar over de grens heeft hij een Engelse clubliefde, namelijk Liverpool. Tom begon met voetballen bij Festilent, waar hij spits was. Pas later verruilde hij het scoren voor de handschoenen en is hij keeper geworden. Vanuit Zeeland is hij later gaan keepen bij de geel-blauwen van FC Uden, maar nu speelt hij in het tweede elftal van RKSV Volkel. Keepen zit in om zijn bloed. Toen we hem vroegen waar je hem wakker voor kan maken, antwoordde hij dan ook: “Om een paar nieuwe keepershandschoenen te kopen!”

Als trainer

Van der Burgt is al zes jaar keeperstrainer bij Voetbalschool Uden. “Ik heb als speler zes modules meegetraind bij de voetbalschool. Vervolgens ben ik door Arnold Lukassen benaderd om hem te ondersteunen als assistent keeperstrainer voor Voetbalschool Uden” zegt Tom. Het liefste verzorgt hij de basisoefeningen van het keepen, want een goede fundering is belangrijk. “Het is heel belangrijk dat je weet hoe je goed moet vallen, of hoe je een bal goed verwerkt.” Zelf heeft hij aan geen enkele oefening een hekel, want alles hoort er eenmaal bij. Wanneer is een training geslaagd voor Tom? “Als ik iemand heb kunnen helpen met iets waar hij of zij tegenaan liep, en natuurlijk wanneer iedereen het naar zijn zin heeft gehad”, aldus Van der Burgt.

Op het veld

Voor een wedstrijd of training eet Tom het liefste twee bananen voor de snelle suikers waar je energie van krijgt. Het liefst keept hij op een dag waar het 20 graden is. “Dan is het niet te koud en niet te warm!”

Zijn specialiteit onder de lat is dat hij een goede lijnkeeper is. Aan Tom heb je een sterke keeper! Een van zijn mooiste voetbalmomenten heeft te maken met zijn snelle reflexen. “De eerste penalty die ik stopte was een bijzonder moment. Het was natuurlijk de eerste die ik tegenhield, maar dit was ook nog eens tegen mijn oude team toen ik net de overstap had gemaakt van Festilent naar FC Uden.”

Het voetbalmoment dat hem het meeste is bijgebleven is het kampioenschap met de A1 van RKSV Volkel. “De kampioenswedstrijd was een om geschiedenis te schrijven. We promoveerden van de eerste klasse naar de hoofdklasse. Dat was nog niet eerder gebeurd in de geschiedenis van RKSV Volkel.”

Voetbalvoorbeelden

Een duel uitvechten zou Tom nog wel hebben gewild met Jaap Stam. “Maar dan wel in zijn tijd bij Lazio. Stam speelde daar van 2001 tot 2004 en hij scoorde als centrale verdediger vier keer in 94 wedstrijden die hij voor de Italiaanse club speelde.” Tom’s grote keepervoorbeeld is de Duitse international Manuel Neuer, die misschien op dit moment wel de beste keeper van de wereld is.

Volgende week stellen wij jullie voor aan de volgende trainer van Voetbalschool Uden, namelijk Arnold Lukassen. Tot dan!

Delen