Het verhaal van Voetbalschool Uden

Het ontstaan

In 2008 volgde Eric van Gogh een speciale opleiding tot voetbalconditie en hersteltrainer. Tijdens deze opleiding maakte hij kennis met voetbalscholen uit het westen van Nederland. Eric kreeg belangstelling voor voetbalscholen. Vervolgens was hij aanwezig bij een clinic van René Meulensteen, destijds assistent trainer en vaardigheidstrainer van Manchester United. Eric zag wat dat met jonge voetballers deed en zijn besluit was genomen: hij wilde zelf een voetbalschool beginnen. Kwaliteit in leerontwikkeling en plezier moesten daarbij de basis vormen. Eric volgde vervolgens diverse specialistische opleidingen en werd twee keer in Manchester uitgenodigd om stage te lopen en ervaring op te doen bij René Meulensteen. In 2009 is Voetbalschool Uden officieel geopend. Eric van Gogh en Wil Janssen geven stap voor stap opleidingsmodules waarbij jeugdige voetballers specifiek, zichtbaar, praktisch én met plezier betere voetballers worden.

Kernwaarden

Voetbalschool Uden staat voor de volgende kernwaarden:

 1. Een veilige en plezierige leeromgeving;
 2. Hoge kwaliteit van de modules;
 3. Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling;
 4. Gedurfde innovatie van voetbalvaardigheidsoefeningen;
 5. Goed opgeleide en gepassioneerde trainers.

Missie, visie en doelstellingen

Voetbalschool Uden wil spelers en speelsters stap voor stap en planmatig beter maken in hun eigen ontplooiing en ontwikkeling in een veilige, plezierige leeromgeving,.

Voetballen kun je leren door echt jezelf te willen verbeteren. Door onze opleidingen te volgen kun je spectaculair beter worden. De opleidingen zijn verdeeld in een zeer doordacht opleidingsprogramma waarin vooral actie- en praktijkgericht gewerkt wordt aan de volgende onderdelen:

 • Technische vaardigheden;
 • Tactische vaardigheden;
 • Fysieke vaardigheden;
 • Mentale vaardigheden.

 

De belangrijkste doelstelling van Voetbalschool Uden is het verbeteren van de individuele kwaliteiten van de jeugdspeler. De basistechnieken die een voetballer moet beheersen ontbreken vandaag de dag. Spelers hebben bij een vereniging zo’n 70 balcontacten in een training, terwijl ze bij een training bij Voetbalschool Uden zo’n 300 balcontacten hebben. Voetbalschool Uden richt zich op het aanleren van technische vaardigheden en het verbeteren van de coördinatie, waardoor jonge spelers echt beter worden. Jeugdspelers moeten baas worden over de bal, want dan komen alle kwaliteiten beter tot hun recht.

Voetbalschool Uden biedt jeugdvoetballers de kans om zich spectaculair te verbeteren. Het spreekt vanzelf dat de één beter en sneller leert dan de ander. De snelheid van ontwikkeling hangt af van het talent en van het ontwikkelen door zelfstandig te oefenen. Het zelfstandig oefenen speelt een belangrijke rol bij deze ‘opleiding’. Dat je nergens de jeugd zelfstandig ziet oefenen heeft beslist niets te maken met luiheid; ze weten gewoon niet hoe het moet. Als ze eenmaal weten hoe het moet, dan gaan ze oefenen om de technieken goed onder de knie te krijgen. Spelers die zelfstandig oefenen zijn gemotiveerd en gedreven om zich technisch te verbeteren. Ook in gemotiveerdheid en gedrevenheid zullen verschillen te zien zijn.

Feit is dat iedere speler zich kan verbeteren en dat zij bij Voetbalschool Uden ook de ruimte krijgt om technieken toe te passen. Spelers worden gestimuleerd om acties te maken; het accelereren en domineren zal dan spelenderwijs worden getraind. De kwaliteiten techniek, tactiek, fysiek en mentaal vormen binnen het voetbal een viereenheid. In een wedstrijd komt alles samen, dus alle vier de kwaliteiten trainen wij in de voetbalschool. Ze zijn separaat trainbaar, maar heel vaak zal het een combinatie zijn van meerdere kwaliteiten.

 • Techniek: Als je je tegenstander de baas wilt zijn, moet je eerst de baas zijn over de bal. Er zal dan ook heel intensief getraind worden op de individuele techniek van een speler. De spelers leren de volgende technieken aan: snel voetenwerk, dribbelen en drijven (accelereren), kappen en draaien (domineren), balgevoel, basisbewegingen, schijnbewegingen, passeerbewegingen, passen en trappen, balaanname en koppen en het afwerken op doel. Uiteraard worden de technieken zowel links als rechts aangeleerd.
 • Tactiek: De technische trainingsvormen bevatten veel tactische elementen. We gaan spelers leren om tactisch slimmer op doel te schieten zodat de kans om te scoren groter wordt. Een goede traptechniek is uiteraard een vereiste. Ook wordt het juiste moment in- en opendraaien met bal getraind, om jezelf vrij te spelen en een opening of scoringskans te creëren. Daarnaast is het belangrijk zonder bal ruimtes te herkennen om kansen te creëren voor jezelf en medespelers.
 • Fysiek: Met onze trainingsvormen focussen we ons ook op weerstand, sterker worden, sneller worden en slimmer worden. Een speler die in zijn leeftijdscategorie iedereen de baas is kan meer weerstand ondervinden als hij met oudere spelers gaat trainen. Hij zal niet alleen fysiek meer getest worden, maar hij zal ook slimmer met deze extra weerstand om moeten gaan. Er zijn genoeg mogelijkheden om het fysiek van een speler te trainen, of om slimmer met een minder fysiek om te gaan. Spelenderwijs wordt de speler door de methode fysiek herhaaldelijk getest.
 • Mentaal: De mentale training begint direct. Hoe gaan spelers om met winst en verlies binnen spel- en partijvormen? Geeft een speler snel op of gaat hij door? Door middel van positieve ondersteuning en coaching worden tips en tops gecommuniceerd naar spelers, wat stimulerend werkt. Daarnaast geven we de spelers verantwoordelijk zowel binnen als buiten het veld.

Successen

Voetbalschool Uden heeft een aantal successen weten te behalen de afgelopen jaren. “We zijn enorm blij dat we uit naam van René Meulensteen in 2016 een accreditatie hebben ontvangen over onze visie en missie van het opleiden. René’s visie en manier van trainen stond me erg aan en dat hebben we in een Voetbalschool Uden jasje gestoken. Met name tweebenigheid is voor ons het allerbelangrijkste. Verder leren we alle spelers de fijne techniek aan. Het is niet alleen aanvallen wat telt, dus trainen we ook veel op het verdedigen.” Deze manier van trainen werpt zijn vruchten af, want steeds meer deelnemers komen terecht bij selectieteams. “De deelnemers vanuit de eerste aantal lichtingen stromen nu door naar de senioren. We horen steeds vaker mooie namen voorbij komen bij regionale selectieteams en dat doet ons erg goed. Op dit moment spelen er zo’n twintig huidige spelers bij de BVO selecties bij FC den Bosch, NEC, Vitesse en PSV. Het is natuurlijk heel mooi dat je een aandeel kunt hebben in hun persoonlijke successen. Onze hoofddoelstelling is dan ook dat we elke deelnemer naar een hoger niveau tillen en dat gaat ons goed af.”

Toekomst

Na 10 jaar Voetbalschool Uden vindt de trainersstaf het nog steeds erg belangrijk om nieuwe dingen te starten en te blijven innoveren. Wat zijn de plannen voor de toekomst? “Vanaf dit seizoen zijn we begonnen met het Voetbalschool Uden toernooi, waarin alle deelnemers in wedstrijdvorm kunnen laten zien wat zij allemaal hebben geleerd de afgelopen tijd. Buiten het feit dat wij als trainers daar erg van genieten, kunnen we alle spelers weer helpen bij de trainingen die nog volgen. Daarnaast streven we ernaar om BVO wedstrijden te gaan spelen tegen PSV, NEC en FC Den Bosch. We zullen een team uit naam van Voetbalschool Uden selecteren en meten onze prestaties dan tegenover de BVO’s. We staan niet stil en hebben veel nieuwe initiatieven in petto!”